Bogudgivelse 2018

De 7 laster

De 7 Laster er den oprindelige betegnelse for De 7 Dødssynder – basis for alle andre synder.
Jo Møller har valgt at forholde sig til den oprindelige betegnelse, ud fra den antagelse, at disse fristelser handler om livet før døden.

Mennesker der vælger lasterne, fravælger noget. De fravælger f.eks. kærlighed, empati, solidaritet, ægte glæde ved naturen, fællesskaber og kunst. Fravalget bærer sådan set straffen i sig selv, om de så opfatter det eller ej.

Selvbedraget er en del af pakken. Hvorvidt der så ligger en faktura og venter på dem i det hinsidige? Det vil vel vise sig.

7 reproduktioner

Chartekudgivelse i A5-format.
Tegningernes originalformat: 110 x 70 cm.

Udgivet 2017
Forlaget Blicher & Co.
ISBN 978-87-999833-1-5

Pris: 80,- kr. + evt. forsendelse.

De 7 laster / De 7 dødssynder

1) HOVMOD / SUPERBIA

”Alle lasters moder og roden til alt ondt”. (Pave Gregor År 540–604)
Stolthed, overmod, storhedsvanvid, fordømmelse. Hybris / Nemesis.
”Når vi opfører os, som om alt er til for at tilfredsstille os”. ”Når vi behandler naturen, som om den kun er til for at blive udnyttet af os”

2) GRISKHED / AVARITIA

”Griskhed forvandler kærlighed til begær”. ”Penge er en god tjener, men en slet herre” (Gl. ordsprog). Mere vil have mere. Gerrighed, åger, tyveri. Spekulation og udnyttelse. F.eks. systematiseret skatteunddragelse, udbytning af samfundet, andre mennesker. … Dyrkelse af Mammon = Satan.

3) BEGÆR / LUXURIA

Bedragerisk nydelsessyge, egocentrisk liderlighed, seksuel udnyttelse som pædofili, incest, prostitution og voldtægt. ”Et menneske der brænder som ild af begær, det slukkes ikke, før det er brændt op” (De Apokryfe Skrifter / Siraks bog 23:16).

4) VREDE / IRA

Hadefuld aggression. ”Øje for øje og tand for tand, hånd for hånd, fod for fod” (2. mos 21:24). Uhæmmet raseri, at lade sig styre af hadets kraft, fysisk, verbalt. ”At ville have andre til at lide, fordi vi ikke ejer magten til at lindre vores egne lidelser” (Jan Lindhard).

5) GRÅDIGHED / GULA

Fråseri. Ødsle med ting, mad og ressourcer. For kræsen. For meget, for ivrigt, for overdådigt. At skrabe til sig, gerne på andres bekostning. Tingsliggørelse af andre mennesker.

6) MISUNDELSE / INVIDIA

Skadefryd, sladder, bagvaskelse. Nyfigenhed. Jantelov. Mobning.
”Jeg frygter ikke mine fjender, men ve mig for mine venner” (ukendt).
”Også du min søn Brutus” (Julius Cesar).

7) DOVENSKAB / ACEDIA

Ligegyldighed. Åndelig sløvhed, bitterhed, kværulanteri, at nasse på andre, overfladiskhed, offerrollen, selvmedlidenhed, ynk. Selvvalgt naivitet. Uansvarlighed.

De 7 tegninger

Tegning på akvarelpapir. 110 X 75 cm. Serien sælges samlet.

Andre bøger fra Blicher & Co.