Forside    Maleri    Grafik   Tegning    Installation    Foredrag    Retrospektivt    CV      

TIL SYVENDE OG SIDST
Af Torben Weirup

Egentlig er det pudsigt, at det netop er syvtallet, der har fået så stor symbolsk betydning.

Ottetallet er for eksempel langt mere harmonisk og ændrer sig også til symbolet for uendelighed, hvis man drejer det 90 grader. Syv er ganske vist et primtal men ikke engang det første – og i øvrigt er 1 og 0 meget vigtigere, fordi de udgør det binære talsystem, der – skønt det er opdaget for længe siden – udgør forudsætningen for opbevaring og udveksling af elektroniske data. Også 0 og 1 har en betydeligt større visuel skønhed end syvtallet, der ligner et amputeret firetal, skønt det vel egentlig burde være langt mere værd?

To og tre er også betydningsfulde tal, fordi de henviser til begreber som fællesskab og treenighed. Og seks og ni er tal, der spejler hinanden. Fem har den særlige kvalitet, at det er det samme antal fingre, vi har på hver hånd – og sædvanligvis har vi fem sanser. Vi hører, lugter, ser, smager og føler.

Tilbage er fire og syv. Fire er hurtigere overstået. Der er fire verdenshjørner og fire årstider – og der var fire evangelister, fire år i en olympiade og fire år mellem det er skudår. En kvartet består af fire musikere. Som regel er der fire satser i en symfoni.

Syv har derimod en meget lang række symbolske betydninger.
Den katolske kirke opererede med syv dødssynder. Der var også syv dyder, men dem hørte man ikke så meget til. I antikkens verden var der syv underværker. Skabelsen tog syv dage, hvis man medregner, at Gud hvilede på den sidste. Jesus skulle kun bruge syv fisk (og nogle brød) for at bespise en større folkemængde, og han havde heller ikke brug for mere end syv ord på korset.

Snehvides bedste venner var syv dværge, og den lille tapre skrædder fik ram på syv i ét slag. Syv vise mænd drog i den græske mytologi mod Theben, der var syv samuraier i Kurosawas mesterværk, og den dag i dag kan man være i syv sind.

Og sådan er der mange eksempler fra religion, litteratur og folkevisdommen, der på en eller anden måde stadig har betydning i et så forholdsvis sekulariseret samfund som det danske, hvor vi stadig kan finde på at mumle syv-ni-tretten, når der er et eller andet, vi synes, vi skal gardere os imod.

At syv har så stor magisk betydning, kan tilskrives, at netop dét tal har vægt og autoritet i alle de store religioner.

Som allerede nævnt blev Jorden skabt på syv dage i den kristne tilværelsestolkning, og da det var sket, fulgte et forløb på syv tidsaldre, hvoraf den første strakte sig fra skabelsen til Noah, den anden fra Noah til Abraham - og med Jesus begynder den syvende tidsalder. Det er også påfaldende, at Fadervor er sammensat af syv bønner, samt af Farao i en drøm blev gjort bekendt med, at der ventede Ægypten først syv fede og dernæst syv magre år.

Syv optræder også i andre religiøse verdensbilleder. I jødedommen er tallet syv helligt – og det afspejles symbolsk blandt andet i den syvarmede lysestage. Både i Buddhismen og i Islam findes syv himle – og for muslimer, der i øvrigt går syv gange rundt om den syvtårnede moske, el-Harem, er der desuden syv jorde og syv have. Det var i det 7. århundrede, Mekka blev en central by for Islam. De syv trin går igen i den hellige pyramide i den peruvianske by Mocha. I Kina fejredes den syvende dag i den syvende måned, og dyrene har syv skytsånder.

Betyder syvtallet så noget? Udover for dem der tror på det?

Tilsyneladende er der mere mellem himmel og jord, end man skulle tro, for Faraos drøm om, at der først stiger syv fede køer op ad Nilen og dernæst syv magre, der æder deres velhavende slægtninge, passer tilsyneladende på den økonomiske cyklus med høj- og lavkonjunktur, og det er derfor, man skal gøre, som Josef foreslår Farao; nemlig at samle forråd mens konjunkturerne er gode.

Mange vil kunne skrive under på, at den ægteskabelige syvårskrise ikke blot er et fænomen i elegante film som Billy Wilders romantiske komedie fra midten af 1950erne med Marilyn Monroe i den kvindelige hovedrolle.

Måske er der en forklaring på, at der er opbrud i ægteskabet efter syv år, for alle vores celler er udskiftet i løbet af den tid, og havde det ikke været for bevidstheden, hvor den så end er placeret, ville vi være helt forskellige mennesker i forhold til syv år tidligere, da vi for syv Søren ikke ville drømme om at være sammen med andre end det pragteksemplar, vi forelskede os i. I det hele taget trænger tallet syv sig også på i opdelingen af livet. Vi er i gennemsnit syv, når vi begynder i skolen, og efter yderligere syv år bliver mange af os konfirmeret. Har vi levet ti gange syv år (og heldigvis ikke syv gange syv!) hedder det sig, at vi har nået støvets år.

Syvtallet spiller stadig en rolle i kunsten i dag. Et hovedværk af Karen Blixen hedder Syv fantastiske fortællinger. Da Bo Green Jensen i 1980erne skrev sin digtcyklus, Rosens Veje, udkom den naturligvis i syv bind. Og nu viser Silkeborg Bad, som ifølge Google Maps ligger syv minutters kørsel fra selve Silkeborg, en udstilling med syv deltagere. For at syvtallet nu ikke altid skal have det sidste ord, er billedkunstnerne suppleret med forfatteren Kristian Himmelstrup, der fortæller en lidt anden version af historien om Snehvide og de syv dværge.

 

>Tilbage til oversigt