Forside    Maleri    Grafik   Tegning    Installation    Foredrag    Retrospektivt    CV      
Engle er budbringere

Engle og dæmoner har haft skiftende funktioner, navne og billedlige udtryk gennem tiden. I Østen, blandt indianere og inuitter, i afrikanske stammer etc. findes beslægtede væsener, det er ikke et nyt bekendtskab, men måske glemt eller forvandsket i overfladiske/ populistiske fortolkninger uden forståelse for den basale karakter. Jo Blicher Møller har researchet emnet og står netop derfor frit i forhold til gængs opfattelse. Engle har stort set ikke udviklet sig siden senrenæssancens englebasser. De gamle hebræiske beskrivelser handler om skræmmende, magtfulde, lysende væsener. Dem kendte man også til i middelalderen. "Serafer" med seks vinger, fire hoveder og øjne over alt. "Keruber" med flammesværd, fire vinger og fire ansigter mv.

Temaet er ikke helt fremmed for kunstneren, som boede en del af sin barndom i Indien, som han vendte tilbage til i 1993 og det kom der en større produktion Indiensbilleder ud af. Billeder med religiøse og mytologiske motiver hentet fra Hinduisme og Budhisme.
Jo Møller har siden, i en årrække været optaget af en billedundersøgelse af "Nullet og det Liniære Princip", et møde mellem orienten og vestens forskellige livsopfattelser.
Men cirklen er samtidig karakteristisk for middelalderens verdensopfattelse, selvom man ikke godtog nullets tomhed, (nullet er af Indisk (Babylonsk) oprindelse) så troede man på en verden indenfor cirklens sluttede form. Her fandtes også engle- og dæmonherakierne.
I Jo Møller's virke bryder det liniære princip med såvel nullets tomhed, som med det sluttede univers, i en form for billedspaltning hvor der opstår nye billeder, af såvel figurativ som abstrakt værdi.

Engle og dæmoner vokser frem som elementarånder i billedprocessen, hentet i "arkiverne" over vores fælles menneskelige arketyper.

[Tilbage]